Ако законодателството за абортите бъде либерализирано, броят на абортите ще нарасне.

Ако се обосновем с досегашния опит на много други страни, до това няма да се стигне. Например във Франция, Белгия, Холандия и Люксембург и в скандинавските страни абортите бяха постепенно либерализирани през втората половина на 20 век. След това не се стигна до увеличаване на абортите, както се опасяваха критиците, а броят на прекъснатите бременности остана до голяма степен непроменен.

Това може да се докаже конкретно за отделните страни: изследователите смятат, че по цял свят процентът на абортите се колебае между 32 на 1000 жени и на 46 на 1000 жени, като в тези изчисления са включени всички жени на възраст между 15 и 44 години. Най-висок процент отбелязват бившите съветски републики, 112 аборта на 1000 жени, в някои източноевропейски страни дори 186 на 1000. И обратно, в Холандия, известна с най-либералните си закони за абортите, има средно само пет аборта на 1000 жени.

Не е вярно, че жените предпочитат да правят аборт, както твърдят противниците на либералните закони  за абортите, и че само чакат облекчаването на законите. Освен това опитът показва: когато една жена наистина иска да направи аборт, тя ще намери начин да го направи навсякъде – независимо от законовите разпоредби. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако мислите, че сте наясно по темата, оставете своя коментар. Моля нека бъдем коректни към другите посетители и не използваме нецензурни е груби изрази. Благодаря за интереса и участието Ви в моя блог!