Стресът на работното място при жените води до инфаркт

Човек трябва да се чувства спокоен на работното си място Особено жените.
Жените със стресираща работа са по-застрашени от инфаркт и инсулт от посестримите си с по-малко напрежение в ежедневието, откри американско изследване.
Стресът в службата увеличава риска от сърдечносъдови заболявания с 40 процента.
Болестта влия е ли на Гените?
Тревогата да не останеш без работа също повишава опасността от сърдечносъдови заболявания. От нея се качва кръвното налягане, холестеролът и теглото.
Изследването е проследило 17 415 здрави жени в Бостън 10 години. В началото му всички били здрави, на средна възраст 57 години.
Кой живее най-добре в Света?
Авторите на изследването от болницата "Бригам енд уиминс" препоръчват на жените да се борят със стреса, като отделят повече време за спорт, като избягват да си носят работа в къщи, наблягат повече на личния живот и приятелите и отделят всеки ден поне 15 минути само за себе си. 

           По данни на Европейската агенция по безопасност и здраве на труда, стресът  е втория по важност фактор, свързан с проблемите на здравето по работните места и един от най-често сочените като такъв от страна на работещите. 
Почти всеки един на четири работещи е засегнат от него, а проучванията сочат, че между 50 % и 60 % от всички изгубени работни дни, са свързани със стреса. Това представлява огромна загуба заради човешкото страдание и нарушена икономическа ефективност.
Способността да управляваш стреса е една от ключовите способности за справяне с множество човешки проблеми, както вътрешни, така и свързани с външни обстоятелства /например, с работата/. Стресът възниква у човека под влияние на силни емоционални въздействия, екстремни физически и психични натоварвания. Податливостта към стреса е индивидуален показател. На едни хора той въздейства разрушително, а други проявяват устойчивост.
Понятието „стрес” е въведено (съгласно Lazarus M., 1966) през 1944 година и се отнася  за всеки вид промяна, която причинява физическо, емоционално или физиологическо напрежение. Историята на въпроса започва от периода на втората световна война. Лекари, психолози и психиатри, работещи в армията на САЩ, срещат проблеми, свързани с нарушения на адаптацията към службата и с психични разстройства, възникнали по време на военните действия. Психофизиологичните промени възникват не във връзка с физически травми, а под въздействието на комплекс от социално-психологични фактори. Голям принос за популяризирането на концепцията за стреса имат Grinker R.R., Spigel J.P.,1945 и Селье Г., 1956г .

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако мислите, че сте наясно по темата, оставете своя коментар. Моля нека бъдем коректни към другите посетители и не използваме нецензурни е груби изрази. Благодаря за интереса и участието Ви в моя блог!